Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This course is currently closed

ONLINE GUIDED HOMEPLAY atau Pembelajaran Cara Kerja Berpanduan adalah cabang perkembangan minda kanak kanak yang membantu mereka yang mempunyai masalah fizikal, deria, atau kognitif. Occupational Therapist (OT) dalam sistem ini dapat membantu menambah baik mutu pembelajaran agar mereka dapat menyesuaikan diri dalam semua bidang kehidupan mereka.

Aktiviti yang diolah oleh OT bertujuan mengenalpasti jenis halangan yang mempengaruhi keperluan emosi, sosial, dan fizikal seseorang. OT akan menilai cara anak-anak bermain, menambah baik prestasi pembelajaran mereka, dan membantu aktiviti harian mereka. Ini juga meningkatkan harga diri dan rasa pencapaian mereka. Dengan OT, kanak-kanak dapat:

  1. Kembangkan kemahiran motor halus sehingga mereka dapat menangkap dan melepaskan mainan dan mengembangkan kemahiran tulisan tangan atau komputer yang baik.
  2. Tingkatkan koordinasi mata-tangan sehingga mereka dapat bermain dan melakukan kemahiran sekolah yang diperlukan seperti memukul bola dan menyalin dari papan hitam.
  3. Pelajari tingkah laku positif dan kemahiran sosial dengan mempraktikkan bagaimana mereka menguruskan kekecewaan dan kemarahan.

Terdapat 8 Aktiviti untuk diselesaikan dan setiap aktiviti akan mempunyai soalan maklum balas. Pihat OT akan menilai hasil aktiviti dari input Ibu Bapa dan membalas melalui email.

Untuk mulakan, sila klik Aktiviti 1 di bawah: